HISTORISKA RESULTAT UNGHUNDSDERBYT 2006 - 2018

SÅ BÖRJADE DET...

                                        undefined
 
Unghundsderbyts grundare Elisabet Sahlin och Lena Bratsberg-Karlsson
 
Under 1990-talet var vi en grupp entusiaster som ägnade oss åt att kartlägga den jaktavlade labradoren. På den tiden fanns från rasklubbens och SSRKs sida ingen som helst förståelse eller erkännande av att labradoren var delad i två rastyper. Därför bildade vi ”Jaktkassan” 1991. Vi samlade information om jakttypen vad gällde avel och jaktprov i en pärm som man kunde köpa från oss. Vi arrangerade även inofficiella A-prov och hade träningar och utbildning i att starta på och även döma field trials. Från officiellt håll ansåg man dock att Jaktkassan ägnade sig åt konkurrerande verksamhet.
 
Men en ny huvudstyrelse 2001 hade en helt annan inställning och det protokollfördes att Jaktkassan bedrev ett seriöst arbete med fokus på labrador retriever av jakttyp. Man såg odelat positivt på Jaktkassans verksamhet och ansåg att den inte bedrevs i konkurrens med SSRK. Samma år introducerades working tests och bara två år senare hade vi officiella A-prov.
 
Inom Jaktkassan hade vi tidigare diskuterat att arrangera ett Derby för unghundar och den tanken blev nu verklighet. Startavgiften sponsrades av de pengar som fanns kvar efter Jaktkassans nedläggning.
 
2006 arrangerade undertecknad tillsammans med Elisabet Sahlin det första Derbyt i SSRKs namn. 64 hundar kom till start på Hvarstas marker i Sörmland. Vi valde då att endast svenskregistrerade hundar fick anmälas. Detta blev inte så populärt för övriga nordiska länder som var mer öppna och lät alla komma med på sina arrangemang. Så ganska snart blev det även öppet för andra länder. Det är nu tio år sedan och Derbyt har blivit ett riktigt dragplåster med 185 startande unghundar 2015. Under dessa tio år har working testet arrangerats under en dag, men med det ökande intresset får man kanske börja se över hur det ska fungera i framtiden.
 
Vi har hela tiden lagt vikten vid att working testet för unga hundar inte får bli för svårt och tillkrånglat. Vår ambition har alltid varit att få till raka och enkla upplägg och att det ska vara en trevlig och rolig tillställning för både uppfödare och ägare som ska kunna umgås och samlas kring det gemensamma intresset för den arbetande hunden. De senaste åren har endast officiella och aktiva domare tillfrågats då vi vill ha en hög status på tävlingen.
 
Lena Bratsberg-Karlsson
 
           undefined
 
2006 års pristagare med Calle Ahlsten som vinnare
Fotograf 2006 Jörgen Norrblom
 

Här nedan finner du en sammanställning av resultat från de år som Unghundsderbyt har genomförts.

Det finns även en väldigt intressant sammanställning över de totala antalet hundar som har startat genom åren.


2006 Hvarsta gård, Eskilstuna

2007 Hvarsta Gård, Eskilstuna

2008 Limmerhults Gård, Linköping

2009 SSRK Bergslagen, Västerås

2010 SSRK Småland. Björnö Slott, Kalmar

2011 SSRK Skåne. Östra Ljungby

2012 SSRK Gävleborg. Friggesund, Bjuråker

2013 SSRK Dalarna. Sången, Leksand

2014 SSRK Värmland. Humletorp, Sunne

2015 SSRK Västra. Hishult

2016 SSRK Östra, Virå Bruk

2017 SSRK Östergötland, Skårsjö Gård

2018 SSRK Småland, Asa Herrgård

 

Total statistik 2006 - 2018
undefined
Denna statistik uppdateras av Lasse Kjellgard. // Tack Lasse