Anders Carlsson

Jag har labradorer sedan 1979. Startat på prov sedan 1981. Driver tillsammans med min hustru Mirjam Axner kennel Carmals. Startade kenneln 1984. Har genom åren för fram många champions både på A och B prov. Jag är jaktprovsdomare sedan 1994 och sedan ett tiotal år sedan auktoriserad FCI domare.  Jag har jobbat mycket med införande och utveckling av A proven i Sverige och sitter numera i SKK Jakthundskommitte där jag träffar många likasinnade inom olika jakthundsraser. Jag dömer ganska frekvent Internationella prov och WT runt om i Eusropa. Jag har tävlat framgångsrikt Internationellt under många år både på Internationella prov, Europacup och ICC. Under senare år har arbete och egen jakt fått allt större prioritet vilket inneburit att jag tvingats dra ner på tävlandet. Vi har fler raser i huset som kräver träning och omtanke bland annat Wachtelhund, Norrbottenspetsar, Lajka och terrier. Som ni förstår så är intresset för jakt på klövvilt också stort. Ser fram emot att få se alla duktiga unghundar.
 
Anders Carlsson

Bitte Sjöblom 

Först vill jag tacka för inbjudan att döma! Unghunds Derbyt har vuxit till ett fantastiskt arrangemang!

Jag heter Bitte Sjöblom, är uppfödare av labrador retriever i liten skala sen tidigt 80-tal under prefixet Askrike. Tidigt gled verksamheten över till den jaktavlade labradoren. Som hundgalen ungdom har jag tidigare haft andra raser som Schäfer, Strävhårstax, Vorsteh, Grönlandshund, en Flat och några blandraser. Född i Sundsvall och uppvuxen de tidiga åren i Jämtland och sedan, som många norrlänningar, flyttade familjen till Stockholm. Via en 10-årsperiod på Lidingö och senare en period på Öland, bor jag nu på en liten mark straxt utanför Vadstena vid stranden av Vättern, med ett fantastiskt kräftfiske och till och från en bra sjöfågeljakt.
Som många norrlänningar är jag uppvuxen med gråhundar, jämtar och stövare. Det jagades och fiskades jämt. Bytet som fälls eller fångas, sätter jag en ära i att servera på matbordet- det är ju mycket därför man jagar och fiskar!

Min lilla ”Askrikes kennel” innehar både SKK:s Uppfödarpris och SKK:s Bruksavelspris.
Det jag brinner för är avel, retrieverns jaktliga egenskaper och jag lägger en stor vikt vid hundens mentala kvalite´er.

Eftersök av skadat vilt är en hederssak och jag använder mina egna hundar i huvudsak just till det!
Jägarexamen klarades av i slutet av -80 talet och vi apporterar sedan länge regelbundet vid flera större jakter, både här och i England. I England har jag haft förmånen att få delta som skytt vid ett antal field trials och också jagat annat småvilt. På senare år har vi startat på field trials på Irland och i England med några olika hundar, med ett par bra 2:a platser som bäst. Startar med jämna mellanrum på prov här också. Hemma nu finns just nu 2 labbekillar i olika skeden av livet.

4-årig ”skotte” FTAW Victor (Bild från Wales)

Nash FTAW, elithund, 7 år (Bild från Three Ridings)

Nash är far till vinnaren av Unghundsderbyt 2016, Pilens Titan, förare Sofia Gustavsson.
En annan framgångsrik avkomma till Nash, är systern SE J(J)CH SE J(A)CH
Pilens Dione med duktiga Anna Londre´.

2014 blev jag B-provsdomare, straxt efter WT domare och dömer ett antal prov och WT:n under säsongerna, – senast 2019 bl.a. en större WT tävling i Danmark, lag och individuellt, Flatmästerskapet och SSRK Östras B-provs Elitmästerskap.
Domarens roll vid prov och tävling är viktig anser jag, så under mina perioder i nom SKK:s klubbar har jag arrangerat ett flertal domarutbildningar, både för WT , B-provs och A-provsdomare.
Nu ser jag fram emot att få se era duktiga unghundar i Värmland!
Tillsammans med en liten grupp vänner, genomför vi Agria Swedish Game Fair på Tullgarn i slutet av maj sedan många år, så välkomna dit i maj med era elithundar! //Bitte

Eddie Nilsson

Hej!
Innan jag presenterar mig själv vill jag tacka årets ansvariga för Unghundsderbyt för förtroendet att få vara en av dem som får döma denna tävling! Jag ser verkligen fram emot detta!

Jag heter Eddie Nilsson och är från Halmstad.

Mitt intresse inom retrievervärlden startade 2002 i och med att vi skaffade vår första labrador.
Jag hade ingen tidigare erfarenhet av jakt med apporterande hundar men efter diverse kurser i SSRK och Labradorklubbens regi väcktes intresset.

Idag består flocken av tre labradorer, 3, 8 och 12 år gamla. Med dessa jagar jag, apporterar och startar på prov och tävlingar.

Jag är diplomerad WT-domare och har påbörjat utbildning för att (förhoppningsvis) bli B-provsdomare inom ngt år. Jag är provledare inom SSRK sedan mer än 10 år tillbaka och är årligen med och arrangerar A-prov, B-prov och WT. Var för övrigt delaktig som provledare när Unghundsderbyt genomfördes i SSRK Västras regi 2015 och har även startat med två av mina hundar på UHD (2008 och 2012)

Jag tycker det är mycket roligt att se och döma unga hundar och tycker det ska bli kul att komma till Värmland på nationaldagen. Ett litet råd på vägen; ta det lugnt med träningen och pressa inte era unga hundar utan ha kul tillsammans så ses vi i Juni.

Magnus Ånsløkken

Hei, jeg heter Magnus Ånsløkken er 38 år, gift med Solveig og bor i Skiptvet i Østfold. Vi har fire labradorer som vi jakter og konkurrerer med. Jeg dømmer både B-prøver og WT, og jeg er også aktiv som prøveleder, såvel som kaster eller skytter. Jeg liker også å jage selv, og forsøker alltid å finne plass til både jakter og apportering på høsten.
Jeg er engasjert i Norsk Retrieverklubb og har sittet i hovedstyret i 4 år, jeg er medlem av Dommerkomiteen og jaktkomiteen i avd. Østfold.
I fjor startet vi et lite oppdrett av labradorer under prefixet KickBack og vi er totalt sett veldig opptatt av retrieveren som jakthund.
Jeg takker så mye for invitasjonen til å dømme Unghundsderbyet, det ser jeg virkelig frem til! Vi sees!

Mirjam Axner

Jag växte upp i Sörmland närmare bestämt utanför Katrineholm. Vi hade djur i olika former, marsvin, fiskar, kaniner, fåglar, katt, hundar och hästar. Hundarna var Labradorer av den dåtida utställningsmodellen.
Jag höll på mycket med hästar och min familj hade flera hästar allt från Nordsvenskar till Fullblodsaraber.

När jag var i artonårsåldern skaffade jag min första egna labrador. Han hette Flashy-Fight, kallad Zorro. Han kom från Eva och Björn Nordén. Jag har Björn och Eva att tacka för väldigt mycket. För det första en fantastiskt duktig jakthund som förutom att bli Jaktchampion, gärna ställde både grävling och gris. Han var under några år den bästa eftersökshunden på godset där jag jobbade. Familjen Nordén var inte bara uppfödare till min hund utan kom att bli mycket goda vänner och dom lärde mig otroligt mycket om allt vad hundträning hette. Det är till stor del deras förtjänst att jag kom in i det här med jakt och hundar.

Jag träffade Anders i mitten på 90 talet och våra intressen slogs ihop. Jag hade skaffat min andra labbe, en hund av ren jaktlig härstamning. Disco Caprinus hette han. Disco blev också Jaktchampion. Dessutom en riktigt duglig eftersökshund som på egen hand kunde avsluta ett dåligt skott både vad gällde rådjur och hjort.

Jag hade sedan en tik som hette Chip’n Croft Blue Bird. Henne tog jag snabbt två ettor i ÖKL med. Hon saknade den riktiga dådkraften för att vara den riktigt kompetenta jakthunden och placerades därför om vid tre års ålder.

Därefter kom Kita som heter Streamlight’s Nikita. Hon blev också snabbt B provschampion. Hon startades några gånger på A-prov och fick ett par ettor o ett CK. Nu lever hon sitt liv som glad aktiv pensionär.

Carmal’s Heroine Keen (Ina) just fyllda 13 år har jag startat ett par gånger på A-prov med ett antal 2 placeringar som facit. Hon är en cool, stark tik med en otrolig viltfinnarförmåga. Ja det var lite historia.

Numera är jag Certifierad C-provsdomare och arbetar med hundar på heltid. Jag har dömt unghundsdarbyt en gång tidigare, tror det var 2018 i Småland.

Det är roligt att se den unga hunden utvecklas steg för steg och jag känner ingen brådska med träningen. Det tar sin tid och det är viktigt att man inte hoppar över något och försöker ta genvägar.

Under höstarna blir det en del apportering på fågeljakter på godsen här om kring. Hagelbössan och jag måste bli bättre kompisar till nästa höst. För att jaga småvilt med sin egen hund som apportör är det bästa som finns.

Jag tycker det är roligt med avel och målsättningen är att få fram starka jakthundar som fyller jägarens behov. Jakten ska bedrivas på ett moraliskt och jaktetiskt riktigt sätt och för det behövs bra hundar. Hundarna ska klara besvärlig terräng, kallt vatten och fåglar som inte gärna låter sig apporteras.

Vi håller träningar och kurser i A&M Jakthundsservice regi, både enskilt och i grupper i Sverige och utomlands.