Meny Stäng

Domare

Domare Unghundsderbyt (lördag)

Anita Norrblom

Av de Unghundsderbyn som hittills anordnats har jag medverkat vid alla utom ett i någon form. Som startande, som kastare, som rutvärd och som domare. 2015 fick jag dessutom uppleva segerns sötma tillsammans med Wijmas Lilla My, ett underbart minne som jag alltid kommer att bära med mig.
Att återigen få det hedervärda uppdraget att döma känns stort. 
Lite om mig själv, bor tillsammans med Jörgen på landet utanför Enköping. Vi har uppfödning av jaktavlad labrador under kennelnamnet Thorsvi. Utöver labradorerna ingår två strävhåriga taxar i hushållet.
Fick min domarauktorisation 2002 och har alltså hunnit döma en hel del. Jag startar naturligtvis själv på A-, B- och C-prov så ofta tiden och hundmaterialet medger. Under jaktsäsong är jag med som apportör och försöker göra nytta. Jag föredrar att jobba med hundarna mer än att jaga själv, men då och då dammar jag av bössan.
Till vardags jobbar jag med kursverksamhet i olika former för retrieverägare, både på hemma- och bortaplan.

Till dig som ska starta på derbyt vill jag passa på att ge ett gott råd. Det här är bara början av din hunds karriär, se till att ge både dig själv och hunden en positiv upplevelse av dagen och stirra dig inte blind på poängen. Lägg nervositeten i en bajspåse och släng den!
Vi ses!

Anki Andersson

Jag började mitt hundliv 1978 då jag köpte hanhunden Bix (Gigolo-Black) en Flatcoated retriever  som förändrade hela mitt liv med sin fantastisk jaktlust och arbetslust att träna allt som jag bad honom om.
Intresset för jaktträning blev den viktigaste ingrediensen i mitt hundliv och jag har prövat mina hundar på alla de sätt.  A-prov, B-prov och C-prov.
Nu bor det 5 hundar hos oss, 3 labradorer, 1 golden och en jaktcocker.
Efter att jag blev jaktprovsdomare har jag sett många hundar i olika provsituationer. WT är en av de roligaste formerna för hundar och förare.

Det ska bli helt fantastiskt att få döma för tredje gången, första var vid Unghundsderbyts födelse. Jag önskar er alla lycka till!

Peter Hilding

Peter Hilding heter jag är 53 år och bor tillsammans med min fru Malin på landet i Östra Frölunda som ligger i gränslandet mellan V Götaland, Halland och Småland.
Hundintresset började med Flatcoated retriever 1999 och övergick 2012 till Labrador retriever som vi har fyra stycken i skrivande stund. För egen del har det blivit många starter på jaktprov genom åren i alla klasser och provformer i Sverige, Danmark, Norge och Finland med blandade resultat. Det har gett mig många viktiga erfarenheter och fina kontakter genom åren.
Jägarexamen skaffade jag 2003 men det var först 2007 som jag kom i kontakt med de större fågeljakterna i Halland där jag insåg att det är det jag vill hålla på med på min fritid. Sedan dess är jag aktiv så mycket jag kan på jakterna som apportör där det ingår att klappa fasaner och bidra med det man kan.  Som tack för hjälpen får vi ett antal fantastiska jaktdagar. Jag har bidragit som provledare på A och B prov men även som steward på A prov, det är i mitt tycke det mest lärorika uppdraget för att komma nära händelsernas centrum och att lära sig mer om detaljerna kring A prov.
Jag brinner för att se hundar i arbete och vill bidra med att utveckla retrieverns arbetande egenskaper i rätt riktning, därför har jag utbildat mig till B och C provs domare inom SSRK.

Kicki Pilenås

Vill börja med att tacka för inbjudan. Ser fram emot en trevlig helg med många duktiga ekipage, och fina prestationer.
Efter en uppväxt fylld av släkt där alla var jägare, så är det inte konstigt att jag själv hamnade i detta intresseområde. Köpte min första retriever –94, och snart blev det fler i familjen.  För närvarande har vi 5 st labradorer, och 2 strävhårstaxar.  
Startar mina hundar så ofta och mycket jag hinner både på A-prov, B-prov och WT. Hjälper till på större och mindre jakter, men tar gärna och helst själv bössan i hand.
Är jaktprovsdomare B sen 2010, blev 2015 klar BA domare, och 2017 fick jag min legitimation A-prov.  Har dömt WT i Norden men även internationellt. 

Ser mycket fram mot att träffa er alla, och önskar er förstås Stort Lycka Till!

6-årig ”skotte” FTAW Victor (Bild från Wales)
Nash FTAW, elithund, 10 år (Bild från Three Ridings, UK)

Bitte Sjöblom

Först vill jag tacka för inbjudan att döma! Unghundsderbyt har vuxit till ett fantastiskt arrangemang!
Jag heter Bitte Sjöblom, är uppfödare av labrador retriever i liten skala sen tidigt 80-tal under prefixet Askrike. Tidigt gled verksamheten över till den jaktavlade labradoren. Som hundgalen ungdom har jag tidigare haft andra raser som Schäfer, Strävhårstax, Vorsteh, Grönlandshund, en Flat och några blandraser. Född i Sundsvall och uppvuxen de tidiga åren i Jämtland och sedan, som många norrlänningar, flyttade familjen till Stockholm. Via en 10-årsperiod på Lidingö och senare en längre period på Öland, bor jag nu på en liten mark strax utanför Vadstena vid stranden av Vättern, med ett fantastiskt kräftfiske och till och från en bra sjöfågeljakt.
Som många norrlänningar är jag uppvuxen med gråhundar, jämtar och stövare. Det jagades och fiskades jämt. Bytet som fälls eller fångas, sätter jag en ära i att servera på matbordet- det är ju mycket därför man jagar och fiskar!
Min lilla ”Askrikes kennel” innehar SKK:s Uppfödarpris och SKK:s Bruksavelspris. Det jag brinner för är avel, retrieverns jaktliga egenskaper och jag lägger en stor vikt vid hundens mentala kvalitéer. Eftersök av skadat vilt är en hederssak och jag använder mina egna hundar i huvudsak just till det! Jägarexamen klarades av i slutet av -80 talet och vi apporterar sedan länge regelbundet vid flera större jakter, både här och i England. I England har jag haft förmånen att få delta som skytt vid ett antal field trials och också jagat annat småvilt. På senare år har vi startat på field trials på Irland och i England med några olika hundar, med ett par bra 2:a platser som bäst. Startar med jämna mellanrum på prov här också när tillfälle ges och tiden räcker till.
Hemma nu finns just nu 2 labbekillar i olika skeden av livet, Victor  6 år och Mirre 2år. Nash är numera pensionerad och far till vinnaren av Unghundsderbyt 2016, Pilens Titan, förare Sofia Gustavsson.
En annan framgångsrik avkomma till Nash, är systern Titans kullsyster SE J(J)CH SE J(A)CH Pilens Dione med duktiga Anna Londré. 2014 blev jag B-provsdomare, nu BA- och WT- domare och dömer ett antal  A- och B-prov samt WT:n under säsongerna; jag har bl.a. dömt WT på Sandringham, en WT tävling i Danmark, lag och individuellt, 2021 Flatmästerskapet igen, några  av Goldenklubbens  rasarrangemang, Labradorklubbens A-prov 2021. Också det första av SSRK Östras B-provs Elitmästerskap som gick på Virå Bruk 2019, som var ett B-prov dag 1 och ett WT dag 2, med en Walk Up som final.
Domarens roll vid prov och tävling är viktig anser jag, så under mina perioder inom SKK:s klubbar har jag arrangerat ett flertal domarutbildningar, både för WT , B-provs och A-provsdomare. Strävar hela tiden efter att vidareutbilda mig på olika sätt, fullärd blir man nog aldrig! Tillsammans med en liten grupp vänner, satsar vi på att genomföra vi Agria Swedish Game Fair på Skokloster i år i slutet av maj ett större WT-arrangemang både för lag och individuellt, så välkomna dit i maj med era elithundar!

Nu ser jag mycket fram emot att få se era duktiga unghundar i år på Gålö!

Domare WT (söndag)

Ingela Funck

Jag ser verkligen fram emot att var delaktig i detta arrangemang. Det kommer bli både kul och intressant att se och träffa er förare med era hundar.
Hundar har alltid funnits vid min sida. Så att leva och träna med dem är en självklarhet för mig. Jag startar själv gärna mina hundar i både A, B och C prov. När jag dömer är det B och C prov som gäller. Det är mycket inspirerande att vara med och föra utvecklingen av träning och provverksamhet framåt.

Tack SSRK östra för inbjudan och att ni arrangerar denna stora helg!

Inger Johansson

Jag heter Inger Johansson och bor på en gård strax utanför Stockholm. Jag tackar för inbjudan att få döma era hundar den 19 juni via Flatcoated Retriever klubben Östra. Hemma hos mig finns idag 4 stycken jaktlabradorer lite olika åldrar. Till våren hoppas jag på att kunna fylla på i flocken med en liten valp. Jag är uppvuxen med hundar och köpte min första egna retriever 1992. Med henne öppnade sig en helt ny hundvärld. Jag är utbildad både diplomerad och certifierad instruktör via SSRK. Är sedan något år tillbaka utbildad C-provs domare samt provledare också det inom SSRK. 
Jag tränar, startar på prov samt apporterar regelbundet på fågeljakter med mina hundar. Det är ett stort nöje att se om den träning jag gjort håller i ett så kallat ”skapt läge”. Har haft förmånen att även åka över till England för att träna mina hundar och samtidigt förena nytta med nöje genom att besöka vänner med samma intressen.

Jag ser nu fram emot att träffa er tillsammans med era hundar och önskar er alla stort lycka till!

Sören Svärd

Jag vill tacka för inbjudan att få döma era hundar på Gålö.
Vem är jag? Jag heter Sören Svärd och arbetar inom ambulanssjukvården Region Västmanland. Mitt hundliv började 1986 då jag var en aktiv längdskidåkare och hade planer på att köra drag. Jag blev rekommenderad att köpa en flatcoated retriever, fick kontakt med Lena Brattsberg och Searover Tildas Rufus kom till mig. Jag insåg rätt snart att det inte va rätt ras för drag. La då skidorna på hyllan. Intresset för retrieverarbete startade på allvar.
När jag träffade min fru Sabina fick intresset full kraft och tillsammans har vi haft ett flertal hundar både labradorer och flatcoated retriever som vi varit aktiva med i alla provformer.
Vi har en liten kennel med prefixet Inkarikets kennel. Idag har vi 4st retriever och en sängvärmare. Vi skall  inte glömma katten Bilbo som vi hittade i motorutrymet en morron när Sabina åkte hem från jobbet, som nu är 15 år.
Jag är diplomerad WT domare i SSRK regi. Jag även provledare och jagar både fågel och klövvilt.

Ha de gött alla så hörs vi på Gålö!

Mats Lindmark

Tack för förtroendet och inbjudan att döma detta workingtest ute på Gålö. Området är välbekant för mig då jag både tränat, tävlat, jagat och dessutom haft förmånen att få döma ett flertal working test i området. Jag ser mycket fram emot att få träffa alla härliga hundar och Er hundförare.
Jag bor i Tyresö tillsammans med Marie. Vi har för tillfället två labradorer av jakttyp. Den äldsta är 2 år och den senaste är född i januari år. Vi är båda aktiva med våra hundar. Vårt hundägande började 1986 med en Golden Retriever och följdes av ytterligare en Golden och senare tre labradorer av jakttyp. Våra tidigare labradorer användes av oss båda såväl vid jakt som B- jaktprov och Workingtest.  
Jag är sedan 2016 diplomerad WT domare och har förmånen att årligen få döma en hel del Workingtest runt om i landet, vilket är fantastiskt roligt. Uppdragen fördelas främst över rasklubbarna, Flat, Golden och labrador, men även för SSRK avdelningar ute i Landet. Jag är också certifierad provledare B prov och hjälper även till som funktionär i rollen, skytt, kastare/utläggare, eller vad som behövs.  

 Än en gång, tack för förtroendet. Vi ses i sommar.

Anki Andersson

Jag började mitt hundliv 1978 då jag köpte hanhunden Bix (Gigolo-Black) en Flatcoated retriever  som förändrade hela mitt liv med sin fantastisk jaktlust och arbetslust att träna allt som jag bad honom om.
Intresset för jaktträning blev den viktigaste ingrediensen i mitt hundliv och jag har prövat mina hundar på alla de sätt.  A-prov, B-prov och C-prov.
Nu bor det 5 hundar hos oss, 3 labradorer, 1 golden och en jaktcocker.
Efter att jag blev jaktprovsdomare har jag sett många hundar i olika provsituationer. WT är en av de roligaste formerna för hundar och förare.

Det ska bli helt fantastiskt att få döma för tredje gången, första var vid Unghundsderbyts födelse. Jag önskar er alla lycka till!