Meny Stäng

Så började det

Unghundsderbyts grundare Elisabet Sahlin och Lena Bratsberg-Karlsson
Under 1990-talet var vi en grupp entusiaster som ägnade oss åt att kartlägga den jaktavlade labradoren. På den tiden fanns från rasklubbens och SSRKs sida ingen som helst förståelse eller erkännande av att labradoren var delad i två rastyper. Därför bildade vi ”Jaktkassan” 1991. Vi samlade information om jakttypen vad gällde avel och jaktprov i en pärm som man kunde köpa från oss. Vi arrangerade även inofficiella A-prov och hade träningar och utbildning i att starta på och även döma field trials. Från officiellt håll ansåg man dock att Jaktkassan ägnade sig åt konkurrerande verksamhet.

Huvudstyrelse 2001 hade en helt annan inställning och det protokollfördes att Jaktkassan bedrev ett seriöst arbete med fokus på labrador retriever av jakttyp. Man såg odelat positivt på Jaktkassans verksamhet och ansåg att den inte bedrevs i konkurrens med SSRK. Samma år introducerades working tests och bara två år senare hade vi officiella A-prov.

Inom Jaktkassan hade vi tidigare diskuterat att arrangera ett Derby för unghundar och den tanken blev nu verklighet. Startavgiften sponsrades av de pengar som fanns kvar efter Jaktkassans nedläggning.

2006 arrangerade undertecknad tillsammans med Elisabet Sahlin det första Derbyt i SSRKs namn. 64 hundar kom till start på Hvarstas marker i Sörmland. Vi valde då att endast svenskregistrerade hundar fick anmälas. Detta blev inte så populärt för övriga nordiska länder som var mer öppna och lät alla komma med på sina arrangemang. Så ganska snart blev det även öppet för andra länder. Det är nu tio år sedan och Derbyt har blivit ett riktigt dragplåster med 185 startande unghundar 2015. Under dessa tio år har working testet arrangerats under en dag, men med det ökande intresset får man kanske börja se över hur det ska fungera i framtiden.

Vi har hela tiden lagt vikten vid att working testet för unga hundar inte får bli för svårt och tillkrånglat. Vår ambition har alltid varit att få till raka och enkla upplägg och att det ska vara en trevlig och rolig tillställning för både uppfödare och ägare som ska kunna umgås och samlas kring det gemensamma intresset för den arbetande hunden. De senaste åren har endast officiella och aktiva domare tillfrågats då vi vill ha en hög status på tävlingen.

Lena Bratsberg-Karlsson


2006 års pristagare med Calle Ahlsten som vinnare – Fotograf 2006 Jörgen Norrblom