Meny Stäng

Presentation Bitte Sjöblom

Bitte Sjöblom 

Först vill jag tacka för inbjudan att döma! Unghunds Derbyt har vuxit till ett fantastiskt arrangemang!

Jag heter Bitte Sjöblom, är uppfödare av labrador retriever i liten skala sen tidigt 80-tal under prefixet Askrike. Tidigt gled verksamheten över till den jaktavlade labradoren. Som hundgalen ungdom har jag tidigare haft andra raser som Schäfer, Strävhårstax, Vorsteh, Grönlandshund, en Flat och några blandraser. Född i Sundsvall och uppvuxen de tidiga åren i Jämtland och sedan, som många norrlänningar, flyttade familjen till Stockholm. Via en 10-årsperiod på Lidingö och senare en period på Öland, bor jag nu på en liten mark straxt utanför Vadstena vid stranden av Vättern, med ett fantastiskt kräftfiske och till och från en bra sjöfågeljakt.
Som många norrlänningar är jag uppvuxen med gråhundar, jämtar och stövare. Det jagades och fiskades jämt. Bytet som fälls eller fångas, sätter jag en ära i att servera på matbordet- det är ju mycket därför man jagar och fiskar!

Min lilla ”Askrikes kennel” innehar både SKK:s Uppfödarpris och SKK:s Bruksavelspris.
Det jag brinner för är avel, retrieverns jaktliga egenskaper och jag lägger en stor vikt vid hundens mentala kvalite´er.

Eftersök av skadat vilt är en hederssak och jag använder mina egna hundar i huvudsak just till det!
Jägarexamen klarades av i slutet av -80 talet och vi apporterar sedan länge regelbundet vid flera större jakter, både här och i England. I England har jag haft förmånen att få delta som skytt vid ett antal field trials och också jagat annat småvilt. På senare år har vi startat på field trials på Irland och i England med några olika hundar, med ett par bra 2:a platser som bäst. Startar med jämna mellanrum på prov här också. Hemma nu finns just nu 2 labbekillar i olika skeden av livet.

4-årig ”skotte” FTAW Victor (Bild från Wales)

Nash FTAW, elithund, 7 år (Bild från Three Ridings)

Nash är far till vinnaren av Unghundsderbyt 2016, Pilens Titan, förare Sofia Gustavsson.
En annan framgångsrik avkomma till Nash, är systern SE J(J)CH SE J(A)CH
Pilens Dione med duktiga Anna Londre´.

2014 blev jag B-provsdomare, straxt efter WT domare och dömer ett antal prov och WT:n under säsongerna, – senast 2019 bl.a. en större WT tävling i Danmark, lag och individuellt, Flatmästerskapet och SSRK Östras B-provs Elitmästerskap.
Domarens roll vid prov och tävling är viktig anser jag, så under mina perioder i nom SKK:s klubbar har jag arrangerat ett flertal domarutbildningar, både för WT , B-provs och A-provsdomare.
Nu ser jag fram emot att få se era duktiga unghundar i Värmland!
Tillsammans med en liten grupp vänner, genomför vi Agria Swedish Game Fair på Tullgarn i slutet av maj sedan många år, så välkomna dit i maj med era elithundar! //Bitte